#adminmenu { background-color: #3C646E; } #wp-admin-bar-edit{ display: none; } #wp-admin-bar-customize{ display: none; } #wp-admin-bar-comments { display: none; } #wp-admin-bar-new-content { display: none; } .logged-in.user-role-vertaler .elementor-general-section{ display: none; } .logged-in.user-role-vertaler #wp-admin-bar-elementor_site_settings{ display: none; } .logged-in.user-role-vertaler #wp-admin-bar-elementor_app_site_editor{ display: none; }

Werken aan werkgeluk: de juiste balans

Wil je productiviteit en creativiteit stimuleren binnen je organisatie? Dan heb je geëngageerde en betrokken medewerkers nodig. Om hiertoe te komen moet je werken aan balans. Welke balans? Dat ontdek je in dit artikel!

Werkgeluk, balans op de werkvloer, medewerkersteveredenheid

Werken aan werkgeluk

Engagement en betrokkenheid zijn drijvende krachten achter productiviteit en creativiteit binnen organisaties. Maar wat typeert geëngageerde medewerkers nu eigenlijk?

Werkplezier

Geëngageerde werknemers halen veel meer plezier uit het werk dat ze uitvoeren.

Doelgericht

Ze hebben ook een klare kijk op de impact en het belang van hun dagelijks werk.

Vereenzelviging

Deze medewerkers beschouwen hun werk als deel van hun eigen identiteit.

Leren balanceren

Bouwen aan engagement betekent dus inzetten op de drie bovenstaande aspecten. Daarvoor is het creëren van een goede balans tussen energiebronnen en energieverbruikers nodig.

Zowel voor algemeen geluk, als voor werkgeluk zijn autonomie, betrokkenheid en competentie cruciaal (Deci & Ryan, 2000). Tal van factoren, zowel structureel als sociaal, kunnen bijdragen tot een vervulling van deze basisbehoeften (Gagné & Deci, 2005). 

Essentieel is het om de balans tussen werkeisen (die veel energie vergen, bv. werkdruk) en hulpbronnen (die zorgen voor energie, bv. inspraak) in de job en in de werkcontext maximaal te bevorderen. Wie een betere balans heeft tussen beide zal vlotter de basisbehoeften in vervulling zien gaan, wat bijdraagt tot werkgeluk. Hetzelfde geldt voor sociale steun van de leidinggevende.

Leren balanceren betekent vooral ook leren hoe je organisatie er op heden voorstaat. Je kunt de balans tussen werkeisen en hulpbronnen pas gaan verbeteren eens je weet op welke gebieden bijsturing nodig is. Daarom heb je inzicht nodig in de mate waarin medewerkers verschillende werkeisen en hulpbronnen op heden ervaren en de impact die elk van deze factoren heeft op hun werkgeluk. Door dit te gaan meten, te vergelijken met benchmarkcijfers en de evolutie hierin op te volgen over tijd krijg je een duidelijk beeld op het werkgeluk binnen je organisatie.

Werkgeluk balanceren op de werkvloer
Burn out preventie met medewerkerstevredenheidsonderzoeken

Leer je organisatie beter kennen, bouw aan het werkgeluk van medewerkers en hou de vinger aan de pols. Uiteindelijk bekom je niet enkel gelukkige en betrokken medewerkers, maar ook tevreden klanten.

Berichten die hierop lijken

Is uw organisatie klaar om burn-out proactief aan te pakken en een gezondere werkomgeving te creëren?